Υλικά:

  • 300 γραμμάρια (περίπου 2 1/2 κούπες) φακές 
  • 4 κούπες νερό
  • 2 μέτρια καρότα, κομμένα μικρά κυβάκια
  • 1 κ.γ φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 κ.γ γκαράμ μασάλα
  • 1 κ.σ κάρυ
  • 1 κγ. κουρκουμά
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 μελιτζάνα, ψιλοκομμένη σε κυβάκια 
  • 3 κρεμμύδια , ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές (σούπας) ντοματοπελτέ
  • 1 (400 ml) κουτί γάλα καρύδας
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ πιπέρι 
  • Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Σερβίρουμε με καστανό ρύζι.

Μουλιάζουμε το καστανό ρύζι από το βράδυ για να μειώσουμε τον χρόνο βρασίματος του.

Οδηγίες:

  1. Καθαρίζουμε τις φακές με νερό.  Το νερό θα είναι πολύ θολό και τις πλένουμε μέχρι να καθαρίσει.  Τις στραγγίζουμε.
  2. Βάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα με το νερό, προσθέτουμε το τζίντζερ και το καρότο.  Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στη μισή ώρα.
  3. Ταυτόχρονα σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και την μελιτζάνα και αφού τα γυρίσουμε 2 – 3 φορές ρίχνουμε και το σκόρδο και τα σωτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώμα. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και σωτάρουμε για 2 – 3 λεπτά μέχρι να ελευθερώσουν τα αρώματά τους.
  4. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τον ανακατεύουμε να διαλυθεί και τα ρίχνουμε όλα στη σούπα.
  5. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το αλάτι και το πιπέρι και αφού βράσει για 1/2 ώρα περίπου χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για ½ ωρα ακόμα  (όσο βράζει αυτό χυλώνει). 
  6. Σερβίρουμε με μια κουταλιά τριμμένη καρύδα, ηλίοσπορο και λίγο μαϊντανό.
  7. Συνοδέυουμε με καστανό ρύζι.