Υλικά για 4 μερίδες:

  • 1 μεγάλο λάχανο, ψιλοκομμένο (λίγο πιο χοντρό από το κόψιμο που κάνουμε για σαλάτα)
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα🧅
  • 2 μέτρια καρότα κομμένα ροδέλες🥕
  • 1 κούπα ρύζι καστανό πλυμένο (στο σουρωτήρι) ή κινόα
  • Νερό, 2 κούπες αντιστοιχία για 1 κούπα 
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας🍅
  • 1 κούπα χυμό ντομάτας (φρέσκο ή κονσέρβα)🍅
  • αλάτι, κόκκινο πιπέρι (γλυκό ή καυτερό ή και τα δύο) ή ένα κουταλάκι μπούκοβο 🌶
  • 1 κ. γλ. Κουρκουμά 
  • χυμός από 1/2 λεμόνι (στο τέλος)🍋
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

*Για ένα ολοκληρωμένο και χορταστικό γεύμα προσθέτουμε στο γεύμα μας κάποιο όσπριο ή ψάρι ή κρέας ή τυρί!

Εγώ έβρασα σε νερό φακές και πρόσθεσα 4 κ.σ. στο πιάτο μου μαζί με το λαχανόρυζο.

Διαδικασία:

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει ρίχνουμε το λάχανο, τον κουρκουμά και το καρότο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Όταν μαλακώσουν αρκετά αυτά τα σκληρά υλικά (θα χρειαστεί να προσθέτουμε νεράκι πότε πότε), προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν ακόμα 5 λεπτά, προσθέτουμε ½ -1 κούπα νερό (ανάλογα με τα υγρά που έχει η κατσαρόλα μας) και όταν ξαναπάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι (ή την κινόα) πλυμένο και στραγγισμένο.
  • Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 35 περίπου λεπτά (ανάλογα και το είδοσ καστανού ρυζιού / βλέπουμε την συσκευασία), φροντίζοντας να μην πιάσει και προσθέτοντας λίγο νεράκι όποτε χρειάζεται.
  • Πριν γίνει τελείως και υπάρχουν ακόμα υγρά στην κατσαρόλα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι, αλάτι και το μαϊντανό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά, να φουσκώσει και να τραβήξει και τα υπόλοιπα υγρά.
  • Δοκιμάζουμε να δούμε εάν λείπει αλάτι και προσθέτουμε εάν θέλουμε.
  • Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοστυμμένο λεμόνι επιπλέον.
  • Σερβίρουμε με τις φακές και σαλάτα στο πλάι 🥗
  • Καλή απόλαυση