Συστατικά

·       ¾ κούπας -150g ερυθριτόλη με στέβια (Την αγόρασα από τον Σκλαβενίτη – DeligioStevia-Deligios) ή ζάχαρη καρύδας ή κανονική ζάχαρη ή μέλι.

·       1 αυγό κανονικό ή 2 αυγά από λιναρόσπορο ή σπόρους Τσια

·       5 κουταλιές της σούπας λιωμένο λάδι καρύδας ή ελαφρύ ελαιόλαδο  – 60gr

·       1 κούπα γάλα της επιλογής σας – 240 gr (εγώ έβαλα βιολογικό σόγιας)

·       150 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως

·       150 γρ. αλεύρι ζέας ή κανονικό λευκό 

·       1 κ. Σούπας baking powder

·       ½  κ.γλ. σκόνη μαχλέπι

·       ½  κ.γλ. σκόνη κάρδαμο

·       1/3 κ.γλ. σκόνη μαστίχα (1,5γρ.)

·       ¼ κ.γλ. κανέλα (προαιρετικό) ή ξύσμα από ένα πορτοκάλι 

·       1 πρέζα αλάτι

·       1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

·       Σουσάμι η αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα

 2 κ. Σούπας μέλι για το πασπάλισμα (προαιρετικό)  

🧑🏻‍🍳Οδηγίες:

Πως φτιάχνουμε τα αυγά από λιναρόσπορο! Τρίβουμε τον λιναρόσπορο ή τους σπόρους τσια σε ένα μπλεντερ μέχρι να γίνουν σκόνη! Για κάθε μια κουτάλια λιναρόσπορο χρειαζόμαστε 3 κ.σ. Νερό (=ένα αυγό)! Η συνταγή θέλει 2 άρα 2 κς. Λιναρόσπορο + 6 κ.σ. Νερό! Ο λιναρόσπορος υπάρχει στην αγορά και έτοιμος κοπανισμένος!

  1. Φτιάχνουμε τα “αυγά”και τα αφήνουμε 10 λεπτά να κάτσουν!
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο σας σε 175 C στον αέρα. 
  3. Στρώνουμε μία φόρμα κέικ (μεσαίο μέγεθος) με αντικολλητικό χαρτί.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί τα αλεύρια, το αλάτι, το baking powder και τα μπαχαρικά.
  5. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Βάζουμε το μείγμα στην φόρμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.
  7. Ψήνουμε  για 50-60 λεπτά.
  8. Τοποθετούμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, όταν βγει χωρίς καθόλου ψίχουλα τότε είναι έτοιμο.
  9. Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στην φόρμα να κρυώσει. Μετά από 10 λεπτά ξεφορμάρουμε – εδώ εάν θελουμε πασπαλίζουμε το ζεστό ακόμα κέικ με 2 κς. Μέλι- και αφήνουμε να κρυώσει.