Εκτύπωση

Εμένα μου είχε περισσέψει μαύρο όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, άλλη μια καλή επιλογή είναι το καστανό ρύζι. Διαβάστε πιο κάτω για τα οφέλη του μούλιασματος του ρυζιού από το βράδυ!

Υλικά για 2 μερίδες (έαν έχουμε παραπάνω ρύζι διπλασιάζουμε την συνταγή) :

  • 1 κούπα βρασμένο ρύζι (εμένα μου είχε περισσέψει μαύρο)
  • 1 κούπα γάλα σόγιας (χωρίς ζάχαρη) ή όποιο γάλα προτιμάτε  
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ + 2 κ.σ. παγωμένο νερό για να το διαλύσουμε 
  • 2 κουτ. Σούπας στέβια σκόνη  ή 1 κ.σ. μέλι ή ό, τι γλυκαντικό θέλετε
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 1/3 κ.γ. κανέλα και έξτρα για το ντεκόρ 
  • Προαιρετικά έαν σας αρέσει ξύσμα από ένα μικρό μισό πορτοκάλι  ή 1/3 κ.γ. μαστίχα σκόνη 

Διαδικασία:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ρύζι, το γάλα, τα μπαχαρικά μας και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  2. Όταν το μείγμα βράσει, τότε διαλύουμε το κορν φλάουρ σε  2 κ.σ  κρύο νερό και ανακατεύοντας το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  3. Σιγοβράζουμε για λίγο μέχρι να αρχίσει να πήζει. Όταν αρχίσει να πήζει κατεβάζουμε από την φωτιά και όπως είναι ζεστό, το μοιράζουμε σε 2 μπολάκια.
  4. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη ή ένα πιάτο και το παγώνουμε στο ψυγείο. Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με κανέλα λίγο πριν το σερβίρουμε.
  5. Εάν θέλουμε το συνοδεύουμε με βούτυρο ξηρών καρπών και με φρέσκα φρούτα.
  6. Καλή απόλαυση 

Μούλιασμα ρυζιού από το βράδυ:

  • Μειώνει τα φυτικά οξέα.
  • Μειώνει τις τανίνες και τις πολυφαινόλες
  • Προωθεί την παραγωγή ευεργετικών ενζύμων.(χρησιμεύει για την περαιτέρω μείωση των φυτικών οξέων και των πολυφαινολών).
  • Βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφά μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.
  • Καθιστά τις πρωτεΐνες πιο διαθέσιμες για απορρόφηση.
  • Μειώνει τους αντιδιατροφικούς ενζυμικούς αναστολείς.
  • Αφαιρεί τις ενώσεις που προκαλούν αέρια.
  • Μειώνει το χρόνο μαγειρέματος και βελτιώνει την υφή των τροφίμων.

Τύποι ρυζιών:

Για την παραγωγή του καφέ ρυζιού αφαιρείται μόνο το εξωτερικό στρώμα, ο φλοιός. Αυτή η διαδικασία είναι η λιγότερο καταστρεπτική για τη διατροφική αξία του ρυζιού και εμποδίζει την απώλεια των θρεπτικών συστατικών που συμβαίνει με την περαιτέρω επεξεργασία του ρυζιού. Αν το καφέ ρύζι αλεσθεί περισσότερο ώστε να αφαιρεθεί το πίτυρο (περικάρπιο) και το σπέρμα (ο καρπός), το αποτέλεσμα είναι ένα λευκότερο ρύζι, το οποίο όμως έχει απογυμνωθεί από αρκετά θρεπτικά συστατικά. Το λευκό ρύζι παράγεται μετά από την αφαίρεση της εξωτερικής στοιβάδας του καρπού (περικάρπιο), η οποία περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Το καφέ ρύζι είναι τροφή πλούσια σε μαγγάνιο και καλή πηγή σεληνίου και μαγνησίου. Το άλεσμα του ρυζιού για την παραγωγή του λευκού καταστρέφει το 67% της βιταμίνης Β3, το 80% της βιταμίνης Β1, το 90% της βιταμίνης Β6, το 50% του μαγγανίου, το 50% του φωσφόρου, το 60% του σιδήρου και τη συνολική ποσότητα των φυτικών ινών και των απαραίτητων λιπαρών οξέων

Στο μαύρο ρύζι δεν έχει αφαιρεθεί το περικάρπιο, υπερέχοντας σε φυτικές ίνες και πρωτείνες από το καστανό ρύζι. Η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά το αναβαθμίζει θρεπτικά, μιας και η χρωστική ουσία του μαύρου ρυζιού προέρχεται από ανθοκυανίνες, τις ίδιες ενώσεις που δίνουν στα μούρα το χρώμα, αλλά και τα οφέλη τους για την υγεία μας.

Οι ανθοκυάνες συμβάλλουν στην προστασία από χρόνιες παθήσεις της καρδιάς και του εγκεφάλουν, καθώς δρουν κατά του οξειδωτικού στρες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που έχουν αποδοθεί πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στο συστατικό αυτό. Το μαύρο ρύζι αποτελεί μια απο τις πλουσιότερες πηγές ανθοκυανινών.