Συστατικά:

  • 4 κούπες βρώμη (προτιμήστε ολόκληρο τον σπόρο, τις νιφάδες βρώμης old-fashioned oats, rolled oats, και όχι το πίτουρο, δηλαδή τις νιφάδες που βράζουν γρήγορα, instant oats)
  • 3 κ. σούπας λιναρόσπορος αλεσμένος
  • 1 κ. γλυκού κανέλα
  • 1 κούπα ψιλοκομμένα φιστίκια (πινατς)
  • 1/2 κούπα ηλιόσπορος
  • 1 κούπα φιστικοβούτυρο (250 gr)
  • 1 κούπα μαρμελάδα φράουλα ή φρούτα του δάσους ή ό,τι άλλο θέλετε
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κούπα αποξηραμένα βατόμουρα ή φράουλες ή κράνμπερι ή σταφίδες

Οδηγίες:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C. 
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά εκτός από τα αποξηραμένα φρούτα και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι.
  3. Απλώνουμε όλο το μείγμα στο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ταψί. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά (αναλόγως τον φούρνο). Μετά από 15 λεπτά ανακατεύουμε ελαφρώς, και αφού περάσουν τα 30 λεπτά, κοιτάμε εάν το χρώμα είναι χρυσαφένιο και αφαιρούμε.
  4. Αφού το έχουμε αποσύρει από τον φούρνο, προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα. 
  5. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  6. Διατηρούμε την γκρανόλα σε γυάλινο σκεύος που κλείνει αεροστεγώς σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται για 2-3 εβδομάδες.
  7. Απολαύστε την με γάλα σόγιας ή γάλα της επιλογής σας ή με γιαούρτι ή σκέτη σαν σνάκ.