Συστατικά για τα μπισκότα:

  • ½ κούπα αλεύρι αμυγδάλου (αλεσμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ)
  • ½ κούπα αλεύρι βρόμης (αλεσμένη βρόμη στο μπλέντερ)
  • 2 κ.σούπας φουντουκοβούτυρο ή ταχίνι 
  • 1 αυγό 
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Μια πρέζα αλάτι 

Για την καραμέλα:

  • 1 + ½ μπανάνα (μεσαία) 
  • 12 χουρμαδες (εάν βάλετε μεγάλους βασιλικούς χουρμάδες  τότε 8)
  • ¼ κούπας γάλα επιλογής σας (εγώ έβαλα σόγιας χ.ζ.)
  • ¼ καυτό νερό 
  • 1 κ.σ. φουντουκοβούτυρο ή ταχίνι  
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη σοκολάτας:

  • 200 γρ. σοκολάτα της επιλογής σας (εγώ έβαλα μαύρη με στέβια)
  • 2 κ.σ. λάδι καρύδας ή 1 κ.σ. ελαιόλαδο 

Οδηγίες:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα συστατικά των μπισκότων μέχρι να γίνει ένα πηχτό ζυμαράκι. 
  3. Χωρίζουμε το μείγμα και ρολαρουμε με τα χέρια μας σε 8 ίσες μπαλίτσες.
  4. Τοποθετούμε τις μπαλίτσες (σε απόσταση η μια με την άλλη) σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. 
  5. Με τα χέρια μας ή με τον πάτο ενός ποτηριού πιέζουμε την επιφάνεια τους μέχρι να γίνουν πλατιά μπισκοτάκια περίπου 1 εκατοστό ύψος.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου για 15-17 λεπτά μέχρι οι άκρες από τα μπισκότα να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.

Όσο τα μπισκότα ψήνονται φτιάχνουμε την καραμέλα

  1. Σε ένα δυνατό μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα συστατικά της καραμέλας και τα χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν τελείως  κρέμα και να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια χουρμά.
  • Όταν είναι έτοιμη η κρέμα την μεταφέρουμε σε ένα μικρό κατσαρόλακι και σε μεσαία φωτιά ανακατεύουμε συνέχεια με μια σπάτουλα μέχρι η κρέμα να αρχίσει να σφίγγει και να μείνουν τα 2/3 από την αρχική!
  • Αυτό που θέλουμε είναι να εξατμιστεί το νερό που βάλαμε και να πήξει η κρέμα, να γίνει πιο σφιχτή. Θα πάρει περίπου 6-8 λεπτά συνεχούς ανακατέματος.  
  • Όταν η κρέμα  έχει σφίξει και έχει μειωθεί ο όγκος της την κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε τα μπισκότα από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν και αυτά.

  1. Όταν έχουν κρυώσει και τα δύο τοποθετούμε πάνω στα μπισκότακια μας περίπου 1 κ.σ. από την καραμέλα και στρώνουμε με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα την επιφάνια να γίνει λεία η επιφάνεια. 
  2. Τοποθετούμε  τα μπισκότα με την στρωμένη καραμέλα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να παγώσουν και να γίνουν σκληρά έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα βουτήξουμε στην σοκολάτα.

Στο ενδιάμεσο λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με το λάδι σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Όταν παγώσουν τα κρατάμε από το μπισκότο και τα βουτάμε στην σοκολάτα, με γρήγορη κίνηση το αναποδογυρίζουμε και το τοποθετούμε σε αντικολλυτικό χαρτί να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα / αυτό θα πάρει 1 λεπτό εφόσον τα μπισκότα μας έιναι παγωμένα !

Διατηρούμε στο ψυγείο ή ακόμα καλυτέρα στην κατάψυξη όπου είναι σαν παγωτίνια !

Καλή απόλαυση 

**Εάν περισσέψει καραμέλα την τοποθετούμε σε ένα βαζάκι στο ψυγείο / είναι υπέροχη πάνω σε γιαούρτι ή φρυγανιές κπλ