image_pdfimage_printΕκτύπωση




Υλικά (για 5 άτομα)

  • 600 γρ. ρεβίθια 
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 2-3 σχετικά μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο (τα φύλλα)
  •  2 ποτήρια νερό (βλ. οδηγίες)
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ μπούκοβο 
  • αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λεμόνι για το σερβίρισμα 

Προετοιμασία: 

  • Βάζετε τα ρεβίθια σε μεγάλο μπολ και τα σκεπάζετε με νερό. Τα αφήνετε να μουλιάσουν 8 ώρες ή όλο το βράδυ. 
  • Το επόμενο πρωί βράζετε τα ρεβίθια για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε τη σόδα.
  • Καθαρίζετε τον αφρό που βγάζουν την ώρα που βράζουν.
  • Αδειάζετε τα ρεβίθια σε πήλινο σκεύος (με καπάκι ή και χωρίς απλά μπορεί να χρειαστούν περισσότερη ώρα στο φούρνο) και προσθέτετε τα κομμένα κρεμμύδια, το νερό, το ελαιόλαδο, το μπούκοβο, το δενδρολίβανο, το αλάτι και πιπέρι.
  • Ψήνετε την ρεβιθάδα για 1,5 -2 ώρες ( η ώρα ψησίματος εξαρτάται από τα ρεβίθια) στους 160-170 βαθμούς κέλσιού.
  • Η ρεβιθάδα είναι έτοιμη όταν τα κρεμμύδια έχουν ‘λιώσει’ και τα ρεβίθια έχουν μελώσει.
  • Σερβίρετε με μπόλικο λεμόνι      
  • Καλή σας όρεξη 




TIP: 

Για πυροδότηση της πρωτεινοσύνθεσης καταναλώστε μεγαλύτερη ποσότητα οσπρίων ή συνδυάστε την ρεβιθάδα με καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης, παξιμάδι, κινόα, φαγόπυρο ή ένα κομμάτι τυρί.

 Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3081312/