image_pdfimage_printΕκτύπωση

Σκεφτείτε τι φάγατε σήμερα, χθες, πριν από τρεις εβδομάδες ή ακόμη και πέρυσι, πόσο διαφορετικό είναι το φαγητό στο πιάτο σας; 

Γνωρίζατε ότι εάν δεν καταναλώνετε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, δεν προσλαμβάνεται πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για την υγεία; 

Παρά την προώθηση των «superfoods», κανένα μεμονωμένο φαγητό δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Μέσα από τα τρόφιμα λαμβάνουμε τα βασικά θρεπτικά συστατικά αλλά και τα μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Κανένα τρόφιμο δεν είναι ίδιο με το άλλο, κάθε ένα έχει μοναδική σύσταση σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Ένα συγκεκριμένο φρούτο για παράδειγμα μπορεί να μας δίνει αρκετά μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, αλλά μπορεί να υστερεί σε κάτι άλλο. Εκεί που υστερεί ένα τρόφιμο μπορεί να υπερτερεί κάποιο άλλο. 

Η ποικιλία  προσφέρει πολλά οφέλη και στη μικροχλωρίδα του έντερου που μπορεί να αλλάξει ανάλογα με αυτά που τρώτε. Η ποικιλία δίνει θρεπτικά υλικά στα «καλά» βακτήρια να αναπτυχθούν.

Πρακτικές Ιδέες:

  • Χρησιμοποιείστε όσο περισσότερα «χρώματα» μπορείτε στη σαλάτα σας.
  • Δοκιμάστε διαφορετικούς συνδυασμούς λαχανικών σε σούπες, αλλά και φρούτων σε smoothies.
  • Χρησιμοποιείστε τα λαχανικά με «έξυπνους» τρόπους! Για παράδειγμα, προσθέστε στα μπιφτέκια σας τριμμένο καρότο και κολοκυθάκι.
  • Ενσωματώστε λιγότερο αγαπημένα σας φαγητά, π.χ. κουνουπίδι, σε σάλτσες ή σούπες.
  • Χρησιμοποιείστε πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά για να δώσετε γεύση στα λαχανικά σας.

Πηγές έμπνευσης:

  • Βάλτε ως προσωπικό στόχο μία με δύο φορές την εβδομάδα να δοκιμάζετε μία νέα συνταγή και ένα νέο λαχανικό ή φρούτο.
  • Δημιουργείστε ένα βιβλίο με τις αγαπημένες σας συνταγές, παραδοσιακές ή καινούριες.
  • Δοκιμάστε νέες γεύσεις, «τροποποιώντας» συνταγές από διαφορετικές χώρες στις δικές σας ανάγκες.
  • Δοκιμάστε λαχανικά, φρούτα, καρπούς, δημητριακά και σπόρους που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν.   

Να θυμάστε:

  • Πάντα σαλάτα/ λαχανικά μαζί με το μεσημεριανό μου. 
  • Ποικιλία στη διατροφή́ μου. 
  • Δοκιμάζω νέα τρόφιμα. 
  • Δεν υπάρχουν «κακά» και «καλά» τρόφιμα, μόνο «κακές» και «καλές» συνήθεις.

Τέλος μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο ο οποίος μέσα από μια διατροφική αξιολόγηση θα εντοπίσει τυχόν ελλείψεις σε μικρο-μακροθρεπτικά συστατικά τις οποίες θα σας καλύψει με τα κατάλληλα