Εκτύπωση

Συστατικά

Για τη βάση

  • 1 & 1/2 κούπα νιφάδες βρώμης
  • 1/2 κούπα φιστίκια
  • 1/2 κούπα σταφίδες ή χουρμάδες (σε νερό  για 30 λεπτά και στραγγισμένες)
  • 4 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο 
  • 1 πρέζα αλάτι, κανέλα
  • 1/2 κούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχ. βανίλιας
  • 1-3 κ.σ. νερό ανάλογα την σύσταση (μπορεί και να μην χρειαστεί)

Για την καραμέλα

  • 1 κούπα χουρμάδες χωρίς κουκούτσι ( σε ζεστό νερό για 30 λεπτά)
  • 1 κουταλιά σούπας φυστικοβούτυρο 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κούπα ψημένα φιστίκια

Για το στρώμα σοκολάτας

  • 300 gr μαύρη σοκολάτα 70% κακάο 
  • 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες

 Για τη βάση

  1. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τη βρώμη, φιστίκια και αλάτι έως ότου όλα τα συστατικά γίνουν σαν αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε τις στραγγισμένες σταφίδες, το μέλι και το φυστικοβούτυρο και χτυπάμε καλά για 5-8 λεπτά μέχρι να γίνει σαν ζύμη. *εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
  3. Πατάμε δυνατά την ζύμη/βάση προς τα κάτω ομοιόμορφα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
  4. Για την καραμέλα: στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το  φυστικοβούτυρο, την βανίλια και το αλάτι μέχρι να γίνει σαν καραμέλα.
  5. Απλώνουμε την καραμέλα πάνω από τη βάση της βρώμης και πασπαλίζουμε με φιστίκια την καραμέλα.
  6. Πιέζουμε ελαφρά τα φιστίκια στην καραμέλα και τοποθετούμε πίσω στην κατάψυξη.
  7. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπέν μαρί ή στα μικροκύματα με το ελαιόλαδο, και απλώνουμε τη σοκολάτα να καλύπτει όλη την επιφάνεια και το βάζουμε πίσω στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά.
  8.  Κόβουμε σε ότι μέγεθος κομμάτια θέλουμε.

Ingredients

For the base
  • 1 & 1/2 cup gluten-free rolled oats
  • 1/2 cup peanuts
  • 1/2 cup honey or maple syrop
  • 1/2 cup raisins (soaked in water and the drained)
  • 4 tbsp peanut butter
  • pinch of  sea salt, cinamon
  • 1 tsp vanilla
For the caramel
  • 1 cup pitted Medjool dates, soaked in hot water for 30 minutes
  • 1 tbsp peanut butter
  • 1/2 tsp vanilla powder or extract
  • pinch of sea salt
  • 1/2 cup shelled peanuts

For the chocolate layer 

300 gr dark 70%

chocolate

Instructions

For the base
  1. In a food processor, process the oats, peanuts and salt until all ingredients are broken down into a flour-like consistency.
  2. Add in the drained raisins and peanut butter and process until a sticky ball of dough forms.
  3. Press base down evenly in a loaf pan or slice tin lined with non-stick parchment paper.
  4. Place in the freezer to set.
For the peanut butter caramel
  1. Drain the dates.
  2. Process dates, peanut butter, vanilla, and salt in a food processor until smooth.
  3. Spread caramel over the base and sprinkle peanuts on top of the caramel.
  4. Lightly press peanuts into the caramel and place back in the freezer.

Melt the chocolate, cover the top and put back in the freezer for 10-15 min a

Slice and enjoy